3. joulukuuta 2013

3. luukku - meidän tallirutiinit

Olen jo aikaisemmin tehnyt pientä tallipostausta, mutta jatketaan siitä mihin jäätiin! Miten meidän talli hoidetaan?

AAMUTALLI
Noin kello 6:15 annetaan aamunappulat - tai Leevin tapauksessä mössöt - sisälle ja hevosten syödessä viedään heinät ulos tarhoihin ja loimitetaan hevoset. Meidän vain tällä hetkellä kahden hevosen tallissa on niin vähän tekemistä, että pakkasen mukaan voidaan ihan ottaa yöpuku pois ulkoloimen alta, jos pakkasta on vähän ja ulkoloimi on paksu. Ruokien ja loimien jälkeen pariskunta potkaistaan pihalle riimut päässä, sähkö päälle ja jäävät oman onnensa nojaan aamutuntien ajaksi viikolla. Aamuheinät on valmiiksi punnittuina. Isä hoitaa normaalisti aamutallin asuessaan samalla tontilla.

PÄIVÄTALLI
Päivästä riippuen joko minä, isä tai isän naisystävä Aira hoitaa päiväruokinnan, heinää ulos. Talvella hevoset pitää myös ämpärijuottaa, koska meillä ei lämmitettäviä kuppeja ulkona ole. Päiväheinät ovat myöskin valmiiksi punnittuna omissa kasseissaan. Päiväruuat tarjoillaan hieman liukuvasti 11:00-12:30 aikavälillä, riippuu ruokkijan aikataulusta.

ILTATALLI
Iltatallin hoidan normaalisti minä, tässäkin poikkeukset huomioiden. Iltaruuat tarjoillaan talvella noin kello 20:00, jolloin myös sammutetaan valot ja jätetään hevoset yöpuulle. Iltatallin yhteydessä kannetaan vedet kuppeihin ja kura-aikaan pesen hevosten jalat ennen sisälle vientiä. Ulkoloimet kuivumaan ja tarvittaessa vaihdetaan mahdollisia kuivatusloimia toisiin. Heinät ovat karsinoissa valmiina odottamassa sisälletulijoita, välillä iltaruuat ovat kupeissa ja välillä niitä voi joutua hetken odottamaan.
Kesällä hevoset asustavat ulkona, jos vain kelit antavat myöten. Tällöin iltaruokinta hoidetaan ulos ja tarkistetaan vielä ennen kotiinlähtöä vesikupin tilanne. Meillä ei ole ollut katoksia tarhoissa, joten huonolla kelillä ja ennen kisoja hevoset ovat tulleet sisälle kesällä yöksi. Ensi kesäksi on suunnitelmissa molemmille oma katos tarhaan, jolloin saavat olla pihalla koko kesän.

SIIVOUS
Minä hoidan normaalisti tallin siivouksen päivittäin, harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Siivoan kahden possun karsinat ja purutan ne tarvittaessa, teen ilta- ja aamuruuat valmiiksi, punnitset seuraavan päivän heinäannokset Ikean kasseihin nyt säilöheinää syötettäessä sekä täytän ja ripustan iltaheinäpussit valmiiksi karsinoihin. Leevi ja Kurre ruokailevat molemmat iltaheinänsä pussista - Kurre syö pienisilmäisestä verkosta, jotta heinät kestävät pidempään ja Leevi syö paremmin pussista kuin lattialta. Siivouksen hoidan kun ehdin, välillä olen tallilla ennen aamukahdeksaa ja välillä siivous venyy lähemmäs sitä iltakahdeksaa.

LIIKUTUS
Liikutus tapahtuu kuten siivouskin, silloin kun ehditään. Annika käy useimmiten iltapäivällä ratsastamassa Leevin, samaten Fannin ratsastus painottuu iltapäivään. Minä saatan käydä kohtuullisen aikaisin aamulla tai sitten iltapäivällä, riippuu koulusta ja töistä. Valmennuksissa käydään silloin kun on tunti, viimeksi Maijasta oltiin kotona vähän ennen iltakymmentä. Ravit ja ratsastuskisat muokkaavat myös päivän aikataulua. Yleensä hevoset on liikutettu kello 18 mennessä, jolloin ne jäävät märkään aikaan sisälle natustamaan yhtä heinäsiivua. Kesällä mennään aina takaisin pihalle, kuin myös talvella jos tarhausaikaa on jäljellä enemmän kuin tunti. Liikuttaja antaa hevosille sen pienen iltapäiväheinämäärän, ettei päivän ja illan väli veny liiaksi.

Mieluusti ruokkisin hevoset viidesti päivässä, mutta en itse enää asu samalla tontilla hevosten kanssa ja minäkin tarvitsen sekä unta, ruokaa että aikaa tehdä koulutehtäviä. Yö jää minun makuuni hieman turhan pitkäksi, mutta hevoset vaikuttavat tyytyväisiltä ja suunnittelen ostavani molemmille omat kivat likit boredom breakerit, joilla saisi tapettua aikaa vielä lisää. Meillä on yksi jolly ball joka vaihtelee karsinaa aina välillä, mutta se ei ole osoittautunut yhtään kivaksi :) Välillä haen kuusenoksia karsinoihin ja tarhoihin natusteltavasi.

2 kommenttia

  1. Sulle on meidän blogissa pieni ylläri! ;)

    http://handd-theone.blogspot.fi/2013/12/liebster-blog.html

    VastaaPoista