18. joulukuuta 2013

18. luukku - varsahaaveita

Seuraavan toivepostauksen aika - Kurre ja Kurren mahdollinen vauvansaanti :) Kurren varsottaminen on ollut mielessäni jo vuoden päivät. Ajatuksena on astuttaa neitokainen nuorena ensimmäisen kerran, sitten jatkaa ainakin ratsastusuraa ennen kokonaan varsakoneeksi siirtymistä. Tosin, jos pojasta ei polvi niinsanotusti parane, ei Kurrea välttämättä kannata käyttää jalostuksessa. Kurre ei ole rakenteeltaan se ihanteellisin ja minä tuottaisin mieluiten russinnäköisiä poneja, enkä vain yrittäisi juosta ravinopeuden perässä.


Lähtötilanne: tamma. Kurre on pitkärunkoinen, ahdasliikkeinen ja to-del-la siro ja kevytrakenteinen (paitsi mahan kohdalta) russiksi. Se on osoittautunut erinomaiseksi käyttöponiksi niin raviin kuin ratsastukseen, mutta sen ulkoisia ominaisuuksia ei käy kehuminen. Kurrelle valitun orin pitäisi siis olla hyvä rakenteeltaan ja rotuleimaltaan, mielellään raviominaisuuksia omaava ja mukavaluonteinen. Lisähaastetta antaa Kurren isänisä Vagabond, joka tuppaa esiintymään minua miellyttävien orien suvussa enemmän ja vähemmän lähellä.

Astutussuunnitelmia haitannut kiima - tai pikemminkin sen poissaolo - on pyörinyt myös mielessä. Kurre ei nimittäin ole ikinä näyttänyt kiiman merkkejä, ellei jotain pientä sinnepäin-fiilistä lasketa ponin ollessa alle kaksivuotias. Kurre on käytökseltään varsin orimainen, vaikka on siinä tammaakin ihan tarpeeksi. Sen hormoneista ei kukaan tiedä tällä hetkellä mitään ja konsultoin asiasta eläinlääkäriä aikaisemmin tänä vuonna. Ell oli sitä mieltä, että kylmästi ultrataan kiimaa kiinni 3 viikon sarjassa, jotta tiedetään onko kiimapiikille tarvetta vai ei.Entä mikä ori?

Ori vasta päänvaivaa onkin aiheuttanut! Kaikki todella potentiaaliset suosikkiorini asuvat Ruotsissa ja poneilta saa harvemmin siirtospermaa, eli tamma olisi lähetettävä Ruotsiin astutettavaksi. Piece of cake muuten, mutta se kiima! Minun kukkaroni ei ihan rehellisesti kestä astutusreissua Ruotsiin varsinkaan, jos ponia ei saada edes tiineeksi. Tästä syystä olen kaavaillut astuttavani Kurren ensin suomalaisorilla ja myöhemmin käydään sokkotreffeillä Ruotsin puolella. 

Tällä hetkellä ykkössuosikkini suomalaisista oreista on Gemstone Aria. Gemstonen kanssa sukusiitosprosentti olisi 23.122 % Vagabondin takia, mutta ihan rehellisesti sanottuna: on niitä pahempiakin, ihan oikeasti. Gemstone on kantakirjassa 41 pisteellä, se on saanut tyypistään 9, jalat 8, ravi 9, laukka 9. Tällaisen rivin ainakin luulisi parantavan Kurren vikoja.

Ruotsista suosikkejani ovat Ernst Ronaldo ja Gumino, joista ensin mainitun pisterivi on huomattavasti jälkimmäistä parempi. Tutkimukseni orien suhteen ovat edelleen kesken ja mitään en ole sinänsä lyönyt lukkoon. Tulevaisuus näyttää!Kantakirjaus

Kurre tullaan ehdottomasti näyttämään kantakirjaan vielä aikanaan, mutta ennen sitä on selvät suunnitelmat: joko haetaan aluetason koulukisoista sijoitus helposta B:stä tai parannellaan ennätys alle kahden minuutin - tai molemmat. Tehdään yksi varsa tässä välissä. Kurren rakenteella ei palkinnoille pitkälle pötkitä, joten haetaan palkintoluokan korotusta käyttöpisteillä :)

4 kommenttia

 1. munkaan russi ei näyttänyt kiimoja millään lailla. osin tosin pystyi arvaamaan lievästä liman erityksestä, mutta käytöksessä ei tapahtunut mitään muutoksia.
  Sinä kesänä kun halusin astuttaa, niin oli laitumella orimaisen ruunan kanssa ja sen kanssa pamahtikin kiimat voimakkaammin esille eli antoi astua itseään. Eikun oriin luokse heti seuraavana päivänä ja homma hoidettiinkin ekan kerran siinä ihan silmien alla (meni samalle laitsalle oriin kanssa).
  Varsomisen jälkeen kiimat oli aika voimakkaasti esillä pari seuraavaa kesää ja vieläkin ne saa 'orimainen' ruuna houkuteltua näytille vaikka käytöksessä ei vieläkään tapahdu mitään muutoksia muuten kiiman aikana.

  Eli toivoa siis on, voi hyvinkin näyttäää kiimat kun pääsee oriin luokse tai joku ruunakin ne voi houkutella esiin. Itsellä on se onni, että oma ruuna on tosi hyvä kiiman houkuttelija kaikilta tammoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä elättelen toiveita, että Leevi saisi Kurrelta houkuteltua kiimaa esille, vaikkeivat samassa tarhassa olekaan. Meillä nimittäin ongelmaa lisää vielä se, ettei Gemstonea saa ensi kaudella kuin siirtona! Eli pakko ultrata sitä kiimaa ainakin alkuun, onneksi meillä on lähellä ns. kotioriasema eli Rehula ja Maria voi hoitaa itse siemennyksen, jos saadaan vain sperma oikeaan aikaan. Toinen vaihtoehto on jättää Kurre Rehulaan joksikin aikaa putteorien lähettyville, josko innostuisi varsantekohommiin... Kyllä, olen melkein jo ostanut varsariimun ja päättänyt nimenkin valmiiksi ;)

   Poista