2. joulukuuta 2013

Wilkun tunnilla

Postauksen kuvista kiitos Annikalle!


Sunnuntaina hikoiltiin Wilkun tarkan silmän alla ja tarpeeseen kyseinen hikoilu tulikin. Fanni oli samalla tunnilla Kurren kanssa ja hyvin sujui heilläkin! Tunnin pääteemoina oli saada Leevi oikeasti käyttämään takajalkojaan ja saamaan etuosa takaosan eteen, eikä antaa takaosan seilata missä sattuu - yleensä missä on yhtä kuin etuosaa sisempänä. Leeviä työstettiin pääasiassa hitaassa kevyessä ravissa, siis ihan normaalia hitaammassa. Leevillä on vähän tapana runtata turpaa ryntäisiin ja hiihtää menemään minkä ehtii, jolloin takajalat jäävät noin kilometrin päähän ja takapolvet lonksuvat miten sattuu. Kun ravi hidastettiin niin hitaaksi, kuin mahdollista hevosen edelleen ravatessa, se alkoi ottaa takaosaa kunnolla töihin ja polvet pysyivät kunnon liikeradalla. Hitaan ravin ongelma oli hevosen käyminen hitaaksi myös pohkeelle, jolloin sitä haettiin nopeammaksi ravi-käynti-ravi-siirtymisten kautta.

Maneesissa oli puomeja kolme molemmilla pääty-ympyröillä, maneesin keskelle jäävällä ympyrän kaarella ei ollut puomia. En jaksa piirtää, pahoitteluni! Kaarevalla uralla olevien puomien etäisyys oli 4 laukka-askelta (eli aina ympyrän neljänneksellä yksi puomi, paitsi yksi neljännes ilman puomia) ja pitkällä sivulla olevien puomien etäisyys toisistaan 5 askelta. Tässä oli siis periaatteessa Fannille ja mulle omat ympyrät, jonka lisäksi tein laukkatehtävää koko maneesin pituudelta.


Ihan alussa tehtiin kahden pitkällä sivulla olevan puomin ympäri kahdeksikkoa. Mun piti saada hevonen aina kahdeksikon keskellä parin askeleen ajaksi aivan suoraksi ja pian lisättiin tähän käyntisiirtyminen ja heti takaisin raviin. Siirtymisessä en saanut istua alas vaan piti vaan hidastaa omaa kevennystä niin paljon, että lopulta käyntiinsiirtyminen tuli ihan pelkällä ajatuksella. Ravissa pääharjoitus oli kuitenkin ravata kolmen puomin yli ympyrällä ja tyhjällä sivulla tehdä ensin voltti ympyrän keskelle ja heti perään ulospäin, ulospäin voltilla piti pyytää aavistus eteen tuosta "shettisravista" kuten Sophia hidasta ravia on osuvasti nimittänyt. Asetin Leeviä ulos saadakseni sen kääntymään kunnolla puomien yli, alun kangertelun jälkeen hevosen lähinnä puskiessa ulkopohjetta vastaan. Kun homma sujui muuten, lisättiin puomien väliin 


Mulla oli joku ihme käsivamma! Työnsin koko ajan oikeaa kättä suoraksi varsinkin, kun oikea puoli jäi ulkoavuiksi. Sain keskittyä siihen ihan tosissani, että kyynärkulma pysyy ja ratsastan ulkoavuilla, enkä yritä kääntää vaan sisäohjasta ja ihmettele, miksei kopukka käänny.

Laukassa piti vaan laukata puomien yli yksi kokonainen ympyrä, jonka jälkeen suoraan toiseen päähän ympyrä. Vasemmassa laukassa sujui ihan fine, kunhan muistin asettaa ulos ja sain hevosen sitä kautta hyvin hallintaani. Hevonen oli helppo tuoda puomille ja laukka pyöri hyvin. Pakka levisi täysin käsiin, kun siirryttiin oikeaan laukkaan ja siinä työstettiin ja pitkään! Leevi alkoi toki vähän jo väsyä, mutta laukka ei tahtonut pyöriä yhtään ja jatkuvasti hevonen pudotti raville, vaikka melkein jo seisoin päälläni siellä satulassa. Jalasta ei tapahtunut mitään. Kun lopulta saatiin tehtyä se yksi kokonainen ympyrä - joka askeleella raipalla naps peppuun - tuli käsky hanattaa ympäri maneesia, jotta hevonen alkaisi oikeasti LAUKATA eikä laukan ylläpito olisi työn ja tuskan takana.


Leevi halusi esittää vain nättiä laukkaa nenä alhaalla ja vaati pari kierrosta ympäri maneesia, ennen kuin se alkoi oikeasti vähän jopa hanattaa eteenpäin. Tuo oikea laukka on ihme mysteeri ja ellei se ala parantua kuukaudessa tai korkeintaan parissa kun työstetään kunnolla, saa hevonen kyllä käydä klinikalla ja tutkitaan oikean takapolven tilanne. Polvista oikea on huomattavasti vasenta löysempi ja jos se ei ala saada voimaa yhtään lähikuukausina, on parempi tutkia eikä hutkia.

2 kommenttia

  1. Kiva nähdä vaihteeksi kunnon ratsastuskuvia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ihan näin itsenikin kannalta! Leevin ihana vuokraaja on onneksi innokas kuvaaja, joten jatkossa saatetaan saada kuvia hieman useammin :)

      Poista