4. syyskuuta 2013

Ratsastus on mukavaa

Jaksaako joku lukea näitä kuvattomia maratonpostauksia?

Eilen ostamani kypärä on IHANA! Tuuppasin Leeviä maastossa uusi kypärä päässäni ja hei, en valunut hikeä reilun 40 minuutin treenin jälkeen! Aivan mahtavaa, sillä normaalisti olen aina saanut pestä hiukseni ratsastuksen jälkeen. Nyt voin selvitä pesemällä vaan joka toinen päivä! Minulla ei ole koskaan aikaisemmin ollut noin ilmastoitua kypärää ja ymmärrän kyllä nyt, miksi niitä hehkutetaan.

Olen hyväksikäyttänyt Leeviin tosiaan tuota maastossa pientä lämpenemisjuttua ja tänään hevonen oli tosi hyvin kahdella ohjalla. Tein avoa ja sulkua maastossa suoralla uralla, oli jotenkin tosi vaikeaa vasemmalle, oikealle meni kuin vettä vaan. En vaan saanut annettua niin selkeitä apuja vasemmalle, tarvii tosissaan treenata itseäni. Tein myös ihan perus pohkeenväistöä ja halusin nimenomaan takajalat ottamaan ristiaskeleita siinä jopa onnistuen aina välillä. Väistöjen jälkeen hetki pyörittiin Ilmailuopiston päässä isommalla kääntöpaikalla ympyrällä molempiin suuntiin, käynnissä väistättäen takaosaa ulos etuosan pysyessä ympyrällä. Tämä sujui vasempaan kierrokseen paremmin, kun ensin Leevi sai nappulansa järjestykseen ja ymmärsi minun pyytävän taas väistöä eikä laukkaa :) Oikeaan kierrokseen Leevi kovasti tarjosi laukkaa ja sain olla tositosi tarkka lantion asennosta. Hyvä silti, että hevonen on istunnalle herkkä. Väistättämisen jälkeen jatkettiin vielä hetki harjoitusravissa ja tuuppaamalla sisäpohje siinäkin läpi, kunnes matka jatkui pitkin hevosuraa kevyessä ravissa. Pyysin reipasta ravia eteenpäin ja tuolta voi lähteä ihan kiva keskiravi vielä joskus, kun Leevi saa voimaa kantaa itseään. Seuraavalla kenttätuuppauskerralla minun on kyllä keskityttävä varsinkin siirtymisiin askellajien sisällä, erityisesti ravissa.
Laukkaa otettiin vielä laukkasuoralla ja pidin hevosen vatsalihaksilla kontrollissa. Toiseen suuntaan ensin molempia nostoja ja pieniä pätkiä laukkaa kerralla, kunnes ravin kautta käyntiin ja uusi nosto. Kuumensi mukavasti :) Toiseen suuntaan taas kasailin laukkaa hiukan kootummaksi istunnalla ja vaan laukattiin. Suoralla on yksi säälittävä nousu, joka kuitenkin otti hevosta vähän töihin kun se piti laukata koottuna eikä vain kovaa eteenpäin. Loppuun vielä pitkät käynnit ja alkukäynneissä puhissut ja kyttäillyt hevonenkin käveli pitkin ohjin rentona. Tykkään kyllä tuosta hevosesta aikalailla! Toivottavasti huomiselta hyppäriltä saadaan kuvamateriaalia.

Fanni ratsasti Kurren kentällä ja pidin heille hiukan tuntia, aiheena siirtymiset ja sisäpohkeen saaminen läpi. Rakentelin keskiympyrän neljällä tötteröllä ja ensin käynnistä pysähdyksiä ympyrällä tötteröiden kohdalle. Keskityttiin pitämään poni pohkeilla suorassa, ettei sisäpohje tuupannut peppua ulos pysähdyksessä. Tötteröiden välillä haettiin ponin nenää ennemmin sisälle kuin ulos ja runtattiin sisäpohjetta läpi. Kurre kulkee tosi helposti oikeinpäin, jos sitä ratsastaa reilulla jalalla ja kevyellä kädellä - ikävä kyllä ainakaan meidän alueen ratsastuskouluissa ei opeteta jalalla ratsastusta ja se pitää tosiaan opettaa ratsastajille erikseen. Fanni vaikuttaa kyllä hyvin kehityskelpoiselta :) 
Pysähdysten jälkeen tehtiin aina tötterön kohdalla raviinsiirtyminen, puoli kierrosta ravia ympyrällä ja siirtyminen käyntiin. Tätä jatkettiin jonkin aikaa ja haettiin ponia taipumaan myös ravissa, käynnissä se toimi tosi hyvin ravipätkien jälkeen. Hetken jälkeen jatkettiin vielä ympyrää kevyessä ravissa ja siinä haettiin sisäpohjetta läpi. Lopetettiin hyvään pätkään ja käynnissä vielä muutaman metrin työstö, jonka jälkeen pitkät ohjat.

Piti ottaa kamera mukaan, unohdin. Kuunnelkaa sen sijaan tätä! Olen heikkona Ellie Gouldingiin. Latasin myös windows movie makerin ja jatkossa saatan jopa opetella kuvaamaan videoita jollain muulla kuin puhelimella, sekä saan myös käsiteltyä ne videot.


1 kommentti