25. marraskuuta 2013

Kana ja kalkkuna

Ensin pakollinen tiedotus: LUNTA! Vihdoin lunta! Odotin eilen klippaajaa ja sillä aikaa satoi sen verran, että maa muuttui valkoiseksi. Ihanaa! Säätiedotusta katsomalla ei tämä vielä pysyvä lumi ole, mutta on niin ihanan valoisaa kun on lunta!

Pahaa aavistava Kurre
Mutta miksi meillä klipataan molemmat nelijalkaiset? Tästä väännetään joka vuosi isän kanssa. Miksi ne nyt taas pitää klipata...

Meillä suurin syy on ulkotalli ja kaksi aktiivitreenissä olevaa hevosta. Leevi on vielä ohuehkon karvansa kohtuuhelppo näissäkin olosuhteissa, mutta Kurren kuivumiseen hikimärästä karvasta menee tunteja. Puhutaan itse asiassa lähemmäs 10h kuivumisajasta. Vaikka kuinka vaihtelisi kuivatusloimia ja seisottaisi sisällä, minä pelkään hevosen sairastumista, jos se on 4-6 kertaa viikossa märkä useiden tuntien ajan. Siihen päälle kun laskee paksun karvan aiheuttaman iho-ongelmat ja jalkojen hoidon mahdottomuuden, on minun mielestäni klippaus jo hyvin perusteltu. Mieluummin nakupelleponit hyvien loimien alla, kuin jatkuvat harmaat hiukset hikimärän, paksukarvaisen ponin kuivaksi taistelu.

Kurre ajellaan kokonaan, päähän jää muutama karva. Kaikki muu jalkoja myöten saa lähteä. Lopputulos on kuin kynitty kana, mutta meillä on tällä hetkellä lenkillä huomattavasti pirteämpi ja tyytyväisempi poni kuin ennen klippausta. Kurrella on selvästi kuuma näillä muutaman askeen plusmiinuskeleillä jääkauteen sopivalla karvallaan.

".................................."
Entä Leevi? Sekin pääsi eilen eroon osasta karvojaan. Leevin kohdalla klipperiä käytetään hieman hillitymmin mitä Kurren kohdalla, sille jää karvat jalkoihin, päähän ja satulan alle. Voitte mielessänne puolittaa tuon Kurren vieressä olevan karvamäärän, se määrä saatiin Leevistä aikaiseksi - enintään! Kurressa oli tosiaan enemmän karvaa, kuin yhdessäkään Ellun tähän mennessä klippaamassa hevosessa on ollut.

Leevi on yhtälailla hionnut reippaasti ratsastaessa kevyelläkin lenkillä, sillä on ollut erityisesti kaulassa karvaa vaikka muille jakaa.

Kynitty kalkkuna
Nyt molemmat ponit pitävät sisällä päällään 200g tallitoppaloimea ilman kaulakappaleita, ulos heitetään sisäloimen päälle Leeville fleecevuorinen sadeloimi kaulakappaleella ja Kurrelle 100g toppauksella (= yhtä kuin fleecevuori) oleva sadeloimi kaulakappaleella. Meillä on edelleen yöt tallin yläovet kokonaan auki, käytävä suljetaan liukuovella ja tallin lämpötila on muutamia asteita enemmän, mitä ulkona. Aion pitää molemmat yläovet selällään, kunnes vesikuppeihin alkaa muodostua jää - silloin suljetaan ensimmäinen ovi.

Klipattuna voin suoraan liikutuksen jälkeen loimittaa hevosen takaisin ulkoloimiinsa ja potkaista pihalle heinätupsun kanssa. Jos joudun kuitenkin pesemään tai muuten kuivattamaan hetken, on hevonen kuiva saatuani jalat hoidettua. Kuivattaessa käytän klippaamattomallakin talvella kerrospukeutumista, normaalisti vähintään kaksi fleeceä tai fleece ja villa päällekkäin ja hups vain, kuiva on. Kurre käyttää paljon voittoloimiaan raveista ja Leevi yhtä isältä sosialisoimaani ravivoittoloimea - Leevi häpeää silmät päästään, kun kaivan sen esiin - ja kaulakappaleellista villaloimea. Pitäisi ehkä investoida Leeville hieman siistimpi, normaali kaulakappaleellinen fleece. ;)

2 kommenttia

  1. Hei saisko kuvaa Kurren jaloista sivustapäin? Pohdin, että uskallanko vetää Nilpan ihan nakunakuksi, pää tulee jäämään karvaiseksi kun tuo ei anna korviin koskea ja nallekorvainen poni näyttäis, noh, idiootilta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvaan ihan viimeistään huomenna, ellei tänään valo riitä! Kurrella on vedetty jalat myös viime vuonna ja on kyl karvamallin ponilla loistoveto :)

      Poista