18. helmikuuta 2014

Raviponin treenaus ratsastaen

Vauvakurre 4v <3

Monelle on varmaan käynyt selväksi, että Kurrella ratsastetaan paljon ja sitä myös koulutetaan ihan kunnolla. Mutta miksi? Muun muassa isäni kitisee aiheesta säännöllisin väliajoin, tosin perjantain startin jälkeen ei ole kuulunut valitusta lähestyvistä koulukisoista huolimatta :)

On ihan puhdas fakta, että ravi- ja ratsastustreeni kehittävät hevoselta eri lihaksia ja eri ammattia harjoittavat hevoset myös liikkuvat eri tavalla. Ravurin pitää päästä kovaa eteenpäin, kun taas ratsun halutaan liikkuvan ilmavammin ylöspäin. Kurre on yllättänyt siinä suhteessa, että se erottaa mitä on tekemässä ja pystyy liikkumaan rehellisesti molemmilla tavoilla - ravatessaan se liikkuu matalasti ja varsin maahansidotusti ilman mitään wow-efektiä, mutta ratsastajan kanssa poniin ja sen liikkeisiin tulee ryhtiä, ilmaa ja poni väläyttelee jo nyt aika mielettömän makeaa liikettä. Kurren kokoamiskyky on ollut ihan yleinen puheenaihe Porissa ja sitä luultiin viimeksi Fannin kisatessa welshponiksi. (...)
Kurre on ollut varsasta asti pieni rimpula ja se tarvitsee edelleen kipeästi lisää voimaa varsinkin taakse. Pori vain sattumoisin on ylsi Suomen tasaisimmista paikoista ja meidän treenimaastojen ainoaan mäkeen ei kärryillä pääse. Tässä oli ensimmäinen syy alkaa ratsastaa Kurrea - se pääsi kiipeämään mäkeä ja kehittämään takaosaansa. Kunnon ratsutukseen sain idean lähinnä takaportin avaamiseksi, eli Kurrella olisi toinen ura takataskussa, kun raviura loppuu. Käytännössä naapurissa asuva Wilkku lupautui ratsuttamaan ja ratsutuksen aloitus on ollut yksi parhaita ideoitani Kurren suhteen kautta aikain. Wilkku on alusta asti tykännyt ponista, onhan vuosia ajetun ponin työmoraali ja kunto vähän eri luokkaa, kuin laitumelta kaivetun karvapallon. :)
Meillä ratsastus on vaikuttanut ihan äärettömän positiivisesti Kurreen. Poni on saanut lihasta varsinkin köyhään ylälinjaansa ja näyttää paljon tasapainoisemmalta nykyään - ja ennenkaikkea se on saanut ihan uudenlaista intoa ja voimaa ravaamiseen. Se on oppinut oikeanlaisen liikkumistavan ratsastaessa ja säästää itseään sillä huomattavasti! Kaiken lisäksi se vaikuttaa olevan aivan luonnonlahjakkuus kouluratsastuksessa. Tosin viimeksi perjantaina se oli nii-iin onnellisen oloinen, kun sai vain ravata rennosti eteenpäin ja ennenkaikkea kilpailla - kilpaponi henkeen ja vereen!

Kurren ravivarmuus on parantunut sen jälkeen, kun se sai alkaa luvallisesti laukata ratsastajan kanssa. Toki edelleen tulee erehdyksiä, mutta olin ihan tippa linssissä Porin perjantaisen startin jälkeen, koska Kurren ravi kävi niin äärettömän helposti ja rennosti! Kehittyneempi takapää työnsi kunnolla taakse ja kärryille tuntui, että oltiin iltahölkällä.
Ratsastustreeni kieltämättä auttaa myös selkävaivaista omistajaa - ja saan liikuntaa, kun kävelen ponin Wilkulle valmiiksi ;) Fanni opettelee yhdessä Kurren kanssa paremmaksi tässä lajissa ja Wilkku kouluttaa ponia eteenpäin ja hankkii sille kisatuloksia kantakirjauksen käyttöpisteiden vuoksi. Samaan aikaan parannellaan ennätystä parempiin lukemiin juurikin käyttöpisteiden vuoksi ja kovasti suunnittelen myyväni Wilkulle idean ottaa Kurre tyttärelleen kisaponiksi, kun tyttö on tarpeeksi iso ja on kisaamisen aika ;) Kovin helpolla en Kurrea pois myy ja siitostammaksi se siirtyy jossain vaiheessa - jos ensimmäinen varsa on edes suurinpiirtein ponin näköinen - mutta siihen asti olisi hyvä keksiä elämäniloiselle ja liikkumista rakastavalle ponille tekemistä.Kurre <3 Marjukka since huhtikuu 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti