24. marraskuuta 2012

Läskinpolttoa ja kouluvääntöä

Aloitetaan Shockista. Kävin eilen ja keskiviikkona ratsastamassa, keskiviikkona ilman satulaa ja eilen koeratsastin uudelleen sen Sydneyn yleissatulan. Koska laukannostossa tuli töks myös ilman satulaa, se töks on täysin minun syytäni - eilisen perusteella se Sydney olisi oikeasti meidän satula. Mielestäni (ilman peilejä, ilman ketään näkemässä) kaiken lisäksi istun siinä satulassa paljon paremmin kuin monessa muussa tähän mennessä! Se on aina hyvä asia :) Olen ihan toden teolla keskittynyt omaan asentooni ponin selässä, pyrkinyt istumaan rentona ja ennenkaikkea suorassa. Nyt tiedän taas, miksi olen niin helposti nojannut taakse ravissa; säästän alaselkääni. Täältä löytyy siis kaikenlaista vaivaa alkaen reumasta ja päättyen välilevyjen rappeumaan, välissä vielä pari muutakin juttua. Selkäni on reagoinut uuteen asentoon - alettuani kiinnittää huomiota suoruuteen siis - ponin selässä särkemällä iltaisin ja olen pari kertaa napannutkin kipulääkettä, mutta ilmeisesti SI-nivel alkaa tottua pikkuhiljaa. Mitäpä ei kärsittäisi hevostelun eteen...

Keskiviikon ratsastuksesta en rehellisesti sanottuna paljoa muista. Jotain väistöä, voltteja ja lievää kiemuraa taisi olla, laukat ympyrällä. Eilen aloitin heti vapaan käynnin jälkeen käyntityöskentelyn. Jokaiseen kulmaan voltti ja lyhyille sivuille yksi pysähdys, pitkille sivuille kaksi pysähdystä joista ensimmäisestä otettiin aina muutama peruutusaskel. Pysähdykset olivat alkuun ohjaa vasten, mutta pikkuhiljaa paranivat. Kun tämä sujui smoothisti, voltit pysyivät joka kulmassa ja pitkän sivun alusta lähdin voltilta avotaivutukseen ja lyhyet sivut asetin lyhyesti ponia ulos. Oikeaan kierrokseen tuli hienot avot sekä aitasuoralla että aidattomalla eli tuettomalla suoralla, vasempaan tämä oli selvästi vähän vaikeampaa mutta onnistui. Kun avot saatiin kuntoon, otettiin viimeiseksi vielä temponvaihdoksia käynnissä eli hiivittiin lyhyet sivut ja lisättiin pitkät sivut, tarkoituksena käyttää pelkkää istuntaa varsinkin hitaaseen käyntiin. Kun olin tyytyväinen, siirryttiin kevyeen raviin ja ensialkuun keskityttiin rauhoittumaan volteilla ja kolmikaarisella kiemurauralla, sillä minulla oli avotaivutusharjoitusten vuoksi raippa kädessä joka oli ravissa alkuun iik.

Pitkät kevyet ravit pyörittelin ponia eri kohdissa eri kokoisilla ympyröillä ja kaarilla, haettiin rauhallista tahtia ja rentoa ponia. Olen ilmeisesti mennyt niin paljon ilman satulaa viime aikoina, että lopullinen rentoutuminen tuli vasta istuessani alas harjoitusraviin! Harjoitusravissa huomioin itseäni ja ratsastin lähinnä eri kokoisia voltteja, tarkkaillen etten valahtaisi yläkropalla sisälle vaan istuisin suorassa keskellä ponia. Poni oli jotenkin tosi hyvin töissä! Harjoitusravin ollessa hyvää, nostin vielä laukan ja laukkasin hieman pidemmällä ohjalla keskiympyrää, vain pitäen pohkeet lähellä ja taivutuksen kierroksen suuntaan. Laukka pyöri todella hyvin molempiin suuntiin ja vasemmalle oli pitkä pätkä hienoa, pyöreää laukkaa! Kädessä ollut raippa saattoi vaikuttaa laukkaan, tosin poni ei yrittänyt juosta alta vaan polki kunnolla takaa. Pitänee alkaa siis pitämään raippa mukana ihan vaan sen vuoksi :)

Ratsastuksesta jäi tosi hyvä fiilis. Käytiin vielä maastossa loppukävelemässä, Shockilla on hillitön mammuttikarva ja palautuminen on hidasta vaikka poni jaksaa tehdä hyvin töitä. Toivottavasti tämä harmaus loppuisi pian ja saataisi edes pieni pakkanen, niin Shockinkin olisi miellyttävämpää tehdä töitä.

Shockin luota huristelin Kurren luokse ja laitoin ponin valjaisiin. Kurre on suurinpiirtein kaksinkertaistanut mahansa sairasloman aikana, vaikka on saanut pelkkää heinää ja muutaman porkkanan. Sitä on aika masentava katsoa, mutta josko tästä "talven" aikana saataisi Viivin kanssa kaivettua se mukavan hoikka tyttö jostain...

Kurre oli aikalailla eteenpäintuupittavalla tuulella. Tehtiin kohtuullisen pitkä, mutta rauhallinen rasvanpolttolenkki. Käytiin vähän uusia maisemiakin katsomassa :) Hölkkyyteltiin ihan maantietä pitkin, pelättiin paria postilaatikkoa ja seurattiin mielenkiinnolla Pori Energian valotolpan korjausta. Parille autoilijalle aiheutettiin paha mieli, kun Kurre ei pelännytkään heidän tuuttaamistaan takana (ihan kuin ei normaalilevyisellä maantiellä mahtuisi ohi....) tai viime hetken ohitusta traktorin tullessa vastaan (tässä vaiheessa pelkäsin sen auton vetävän suoraan traktorin nokkaan, oli varsin idioottimainen ohitus). Sen verran tuupin ponia, että jos hölkätään niin hölkätään kunnolla eikä mitään munahölkkää. Pari käyntipätkää otettiin matkalla. Poni palautui kuitenkin ihan superhyvin, ajattelin kunnon laskeneen vähän enemmän tauon aikana. Viivi oli ilmeisesti menossa ratsastamaan tänään, ensi viikolla käydään vihdoin maneesilla kun poni ja koppi ovat siinä kunnossa. Itse olen tehokkaasti töissä tästä päivästä tiistaihin asti, eli käyn vain laittamassa Kurren karsinan ja ruuat valmiiksi iltaa varten.

Foreca lupaa pakkasta keskiviikosta eteenpäin! Ja lunta! Voisiko se talvi tulla sittenkin?

6 kommenttia

  1. Mulla on myös toi SI-nivel vaivannut jo kesästä asti, kun rupesin käyttämään lantiota paremmin ratsastaessani. Hevosen selässä ei tunne mitään, mutta ratsastuksen jälkeen sattuu ihan törkeen paljon. Oon käyny kiropraktikolla muutaman kerran ja se auttaa hetkellisesti. En tiiä ratsastanko mä sit jotenkin väärin vai mikä siinä on kun se SI-nivel on näin kauan vihoitellut :D

    Tosi kiva banneri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin samaistua tuohon ratsastuksen jälkeen-tunteeseen! Menin juuri pahimman ajan jälkeen paljon ilman opetusta, jolloin tuli kehitettyä asentovirhe ja nyt tietenkin uudelleenasennoituessa kipuilee. No, purraan hammasta molemmat ;)

      Kiitos bannerista kuuluu Maria Bjornille :)

      Poista
  2. Mulla on Sydneyn yleissatula (melko suorasiipinen) ja tykkään ihan älyttömästi istua siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kyllä toivon, että saataisi hommattua tuo Shockille. :)

      Poista
  3. Mietin ihan mielenkiinnosta että millasia vauhteja meette minkäkin mittasilla lenkeillä Kurren kanssa? Tai siis jos ajat Timerin kanssa niin ihan min/km-tyyppisesti? :)

    VastaaPoista
  4. Mulla ei ole timeria, ihan perstuntumalla mennään. Jos poni on vetelä, annan mennä hitaammin ja välillä saa pidätellä, ettei paahda kipinät sinkoillen koko lenkkiä. Vauhtilenkit on erikseen, harvoin suojitan hitaammille lenkeille eli suojat jalassa ajan sitten kovempaa. Fiiliksen mukaan siis :)

    Kävelyä mä en normilenkillä aja "lainkaan", ne pakolliset pätkät alkuun ja loppuun. Poni kuitenkin tulee ajoon aina suoraan tarhasta jossa liikkuu itsekseen. Pidemmillä lenkeillä muutama sata metriä ja poni siirtyilee jo itse hölkälle. Hullu kuntohan tolla tuntuu olevan, ei pidemmänkään hölkän jälkeen pahemmin puhalla vaikka koko ajan mentäis juosten.

    VastaaPoista