17. helmikuuta 2013

Hevosia täynnä olevia päiviä...

Debsutin
Tämä viikko on tullut harrastettua oikein urakalla! Perjantaina ratsastin Deebon ja Janitan Jaden, jonka lisäksi kävin Ellaa ohjasajamassa. Kurren treenaamisen jätin kyllä lauantaille kellon lähellessä seitsemää illalla saadessani Ellan karsinaan...

Deebo oli viettänyt torstaina vapaapäivää ja oli melkoisen täynnä energiaa perjantaina. Ajattelin mennä fiiliksen mukaan ja fiilis vei alkuverkkojen jälkeen suoraan lumiselle pellolle, josko hanki hidastaisi neidin vauhtia edes vähän... Ja hidastihan se. Alkuverkat käytiin läpi pitkin kävelyin, kevyin ravein ja laukaten. 

Yritin jonkin aikaa työstääkin jotain kouluratsastukseen liittyvää, kuten väistöjä ja symmetrisiä voltteja. Deebo kävi ihan hillittömän kuumana ja koska laiskana en ollut jaksanut ottaa kannuksia pois edellisenä päivänä Murun jäljiltä ja olin vielä menossa ratsastamaan Jaden, yritin samaan aikaan pidellä hevosta ja pitää kannukset kaukana Deebosta. Totesin jossain vaiheessa, ettei tästä touhusta vaan tule mitään muuta kuin tappelua jos yritän jatkaa tuuppaamista, joten suunnaksi kentän viereinen pelto. Reilu 30 cm hanki kummasti hidasti vauhdin järkeväksi! Ravailin ja laukkailin molemmat suunnat hyviksi ja Deebo vaikutti olevan riemua täynnä saadessaan tehdä oikeasti vähän töitäkin! Tamma reippaili eteenpäin korvat hörössä ja välillä yritti napata jotain kuolleita kasveja menoon mukaan. Aika aivot narikkaan-päivä, josko tiistaina yritettäisi jotain huomattavasti enemmän kouluratsastusta esittävää :)

Matka vei Sippolaan Deeboilun jälkeen ja varustin Jaden juoksutusvalmiiksi. Juoksutin neitiä ensin ilman piuhoja ja pelkäsin sen suurinpiirtein kaatuvan maneesiin, niin kylki maata viistäen laukattiin... Lisäsin neitokaiselle kumpparit kulkemaan satulavyöstä etujalkojen välistä kuolaimen kautta satulavyön solkiin kiinni. Pitkäkaulaisen hevosen ollessa kyseessä heitin pidennyksiä luonnollisesti väliin, etten vedä Jadea väkisin pakettiin. Piuhat olivatkin kohtuu löysät, mutta siitä huolimatta toimivat rauhoittavasti ja ylimääräinen riehuminen loppui Jaden alkaessa vähän tehdä töitäkin liinassa.
Liinauksen jälkeen kiipesin vielä hetkeksi selkään ja tehtiin töitä lähinnä käynnissä. Jaden keskittymiskyky oli jossain sadan kilometrin päässä ja ihan rehellisesti meidän kahden kemiat eivät oikein mene yksiin, joten ajattelin pyöritellä hevosta lähinnä kävellen välttääkseni sen suuremmat taistelut. Käynnissä se kulkikin ihan ok.

Lopuksi vielä kotitalli siistiksi ja yövalmiiksi ja sen jälkeen Ella valjaisiin. Neiti seisoi hienosti ja rauhallisesti ketjuissa, kuolaimet oli edelleen vähän ällöt. Ohjasajossa on ollut vähän taukoa, mutta Ella handlasi homman erinomaisen helposti ja suurinpiirtein hiihti eteenpäin... Ellei muuta, niin hullun nopea kävelijä se on ainakin! Kotiinpäin tullessa olisi kovasti tehnyt mieli hölkätä. Oli tarkoitus saada Ellalle lauantaina kärryt, mutta minun ollessani tallilla oli koko Pinomäki meidän pihassa. Ei sitten arvattu lähteä ekaa kertaa kärryjä koittamaan niin, että mahdolliset peltivahinkomahdollisuudet olisivat olleet tapissa... Josko nyt viikon aikana sitten.

Kurre oli sitten valjaissa lauantaina. Mitä tuosta sanoisi? Pötki menemään varsin rauhallisessa tahdissa ja kyttäsi kaikkea mahdollista. Mahavyö menee taas viimeisiin reikiin molemmilta puolilta - tosin kiristystilanteessa puoliväkisin. Lenkiltä tullessa menisi vielä reikää kireämmälle, mutta toivon mukaan valjaat pysyy jatkossakin mukana. Ei tuo ihan niin hoikka tyttö vielä(kään) ole :)
Kurre oli hienosti irti pihalla kärryjä laittaessani ja kotiin tullessa en vaivautunut laittamaan koko ponia kiinni ollenkaan. Mihinkäs se siitä olisi pötkinyt, kun nenän alla oli vesiämpäri ja heinänkorsia. Harjailin elikon siis kaikessa rauhassa ja hain valjashuoneesta toisen loimen heittäessäni sisätoppiksen koneeseen, Kurre seisoi täsmälleen samoilla jalansijoilla koko tämän ajan. Hölmö <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti