2. lokakuuta 2014

Maijan estevalmennus


Eräs sunnuntai Yyterissä

Postauksen kuvituksena random puhelinkuvia viime ajoilta, sillä valmennuksessa ei ollut kameraa mukana :)

Eilen oltiin Veikon kanssa rääkättävänä pitkästä aikaa Maija Yli-Huhtalan silmän alla. Kyllä minä vaan pidän Maijan tunneista! Tunneilla tehdään paljon tekniikkaharjoituksia ja kotiin valuin makaronijaloilla. Veikko on kuuma kaveri ja vaatii paljon jalkaa, välillä oikeasti sattuu kun hallitsee hevosen jaloilla ja vatsalihaksilla. Odotin puoliksi kauhulla valmennusta, sillä Veikko on ollut ihan hullun kuuma kotona ja suurin osa ajasta on ollut herran rauhoittelua kaikenlaisten väistöjen ja kiemurtelun parissa, mutta valkussa ruuna oli koko ajan tosi mukana hommassa. Unohdin vaihtaa kotisaappaani oikeisiin ratsastussaappaisiin eli kannukset (söpöt 1cm ponipallopäät) jäivät kotiin, mutta tulipahan oikeasti ratsastettua hevonen pois pohkeen takaa, jossa se alkuun olisi vähän viihtynyt.

Aloitettiin perus verkalla, ravia ja laukkaa eteen-alas molempiin suuntiin, laukka kevyessä istunnassa. Puomityöskentely aloitettiin nopeasti ja homman nimenä oli kolme puomia 11m välein, joissa ensin ensimmäinen väli hidastaen ravia ja toinen reippaasti eteen, jonka jälkeen pitkä sivu avoa tai vastataivutusta ja uudelleen. Kun kaikilla sujui puomit näin päin, otettiin ensimmäinen puomiväli askelta venyttäen ja seuraava hidastaen. Veikko oli ihan tykki tässä! Mietin vaan siinä tehdessäni, etten olisi ikimaailmassa saanut Leeviä niin hyvin tulemaan takaisin melkein keskiravin jälkeen. Meinasin kuolla jo tässä harjoituksessa, sillä olen tottunut nyt tuuppaamaan koulua koulusatulalla ja nyt estesatulassa hieman erilainen asento aiheutti tällaiselle vanhalle ja raihnaiselle hillitöntä keskittymistä ilman jalustimia. Asiaa ei auttanut se, että nuo kotisaappaani tahtovat pudota jalasta ilman jalustimia :)

Laukassa puomeja tehtiin ensin kolmella askeleella, sitten 3 ja 4 askelta, lopulta molemmat välit 4 askelta. Puomit kun sujuivat, tultiin vaemmalta n. 70cm pitkän sivun suuntainen pysty, josta tiukka kaarre vasemmalle ja vinossa oleva pysty, josta taas tiukasti oikealle ja pitkän sivun suuntainen okseri. Tiet eivät saaneet olla niinsanottuja uusintateitä, vaan hevosten tuli kääntyä sisäpohkeen ympäri ja hypätä vinopysty suorana. Vinopystylle käännettiin joko hiukan tiukempi tie tai kun Veikko teki hieman lennokkaampaa laukanvaihtoa kovaa ja korkealta-meininkiä, oli pakko kääntää hiukan laajempi tie - tosin se tiukempi tie oli helpompi hevosen suoristamisen kannalta. Kiva harjoitus, laittoi todella ratsastamaan.


Misterin päiväruokahetki
Loppuun tultiin rataa. Aloitettiin puomeilta, 3 askelta molempiin väleihin. Jatkettiin tuo yllä kuvailtu kiemura edelleen kunnon teillä, okserilta 5 askelta toiselle okserille, sitten tiukka oikea ja vinopysty, josta 6 askelta kaarevalla ulkotiellä kiemuralla olleelle okserille. Tästä jatkettiin kiemurauran vinopystylle toisesta suunnasta, kaareva ulkotie 6 askelta toiselle okserille ja lopuksi vielä yhden askeleen sarja, josta 4 askelta viimeiselle pystylle. Tuo sarja oli paha, sinne oli tultava seinää nuollen, sillä lähestyminen oli todella lyhyt! 

Minulle tuotti ongelmia okseri-okseri linja, en nähnyt yhtään askelta sisälle, enkä saanut ratkaistua väliä ajoissa ja Vepe tökkäsi pari kertaa toiselle okserille. Sitten totesin että perhana, tehdään siihen se kuusi jos ei muuten suju. Sen jälkeen tultiin sujuvasti viidellä, kun sain vihdoin ekalle okserille isomman hypyn sisään ja sujuvamman viisi väliin. Tulin radan jälkeen vielä tämän linjan uudelleen ja siinä meinasi jäädä jo ahtaaksi, kun Veikko oli aivan liekeissä ja meitsi roikkui harjassa jotta pysyin mukana :D Meillä alkaa esteratsastus pikkuhiljaa jo jopa hiukan sujua! 

Maailman paras poni <3

4 kommenttia

 1. Olis kiva jos joskus ehtisit tekemään tallin esittely postauksen! :) Tuo teidän siirtotalli ratkaisu näyttä kivalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kerran sellaisen koonnut, mutta voisin ottaa hiukan uutta lähestymistä asiaan. Onko jotain, mikä erityisesti aiheessa kiinnostaa?

   Poista
 2. Eksyin pitkästä aikaa taas blogisi pariin, täällähän on tapahtunut muutoksia.. Mihin se edellinen yp-heppa lähti? Mielestäni teillä synkkasi hyvin. Mutta onhan tämä nykyinenkin aika komistus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leevin omistaja ilmoitti keväällä, että haluaa hevosen takaisin itselleen.

   Poista