3. maaliskuuta 2014

Kiropraktiaa Leeville

"Kiropraktinen hoito käsittää erilaisia käsillä tehtäviä eli manuaalisia 
tekniikoita, nivelten ja erityisesti selkärangan manipulointia." (Wikipedia, 2014)


Leevillä oli tänään odotettu kiropraktiikka-aika, kun Raine tuli hoodeille. Pyyhälsin suoraan tentistä tallille ja kirosin taivaalta satavia tiskirättejä, kuka ihme tilasi räntäsadetta? Olin litimärkä päästessäni hevosen kanssa Wilkulle, mutta tuon kilometrin takia en tosiaankaan käynnistä vetoautoa - ja hoidon jälkeen on joka tapauksessa hyvä kävellä kotiin. Lykkäsin Leevin Anneponin karsinaan odottamaan vuoroaan ja kuivasin itseni Wilkun pyyhkeisiin, aivan jäätävä ilma!

Itse hoitoon päästessään Leeviltä oli pullistua silmät päästä, mutta nätisti se seisoi paikallaan. Käytiin läpi hevosen historiaa sen mitä tiesin ja hevonen oli selvästi ja odotetusti umpikiero, eli vino kuin mikä ja nimenomaan sinne vasemmalle. Laukasta vinouden näkee ja tuntee ratsastaessa parhaiten, vasen laukka ei työnnä takaosalta vaan... Ymmärrättekö jos sanon, että hevonen enemmänkin vetää itseään etujaloilla eteenpäin ja takaosa leviää? Leevillähän on karsinassa käytöshäiriötä eli se kiertää fanaattisesti karsinaa ympäri aina oikeaan kierrokseen ja oikea takajalka on aina kierroksen sisäjalka. Hevosen karsina on tästä syystä muokattu pilttuumuotoon, sillä Leevi on paljon rauhallisempi ja tyynempi seisoessaan kiinni, kuin vapaana karsinassa. Vapaana ollessaan se kiertää karsinaa melkeinpä fanaattisesti, vaikka vieressä seisoo hevonen täysin rauhassa. Rasitus pelkille jaloille on valtava ja jos tähän voidaan puuttua näin helposti kuin pitämällä hevonen kiinni, olkoot kiinni. Koko kesän se saakin olla tarhassa yötäpäivää jos kelit sallii, sillä ulkona häiriökäytöstä ei ole. Tänään vuoroaan odottaessaan Annen ponille mitoitetussa karsinassa se seisoi rauhassa irti, eli selvästi tarpeeksi pieni tilakin riittää rajoittamaan tätä pyörimistä.

Kotimatkalla kiersin pidemmän reitin, eli kotiin kävelyä tuli vähän reilun kilsan sijaan ehkä 1600m tai jotain sinnepäin? Voisi muuten mitata senkin matkan joskus. Joka tapauksessa kotiinpäin käveli paljon rennompi ja letkeämpi hevonen. Tänään Leevi viettää loppupäivän vapaalla, huomenna ratsastan sen rennoksi kaikissa askellajeissa ja keskiviikkona ratsastaa Annika. Torstain ohjelmaa en ole vielä lyönyt lukkoon, mutta perjantaina otan aamulla hyppyjä, lauantaina maastoon Oonan kanssa, sunnuntaiksi sain käskyn lähteä hyppäämään Huittisiin seurakisoihin ja maanantaina lähden Wilkun mukana hallimaastoesteille. Maanantai jännittää, iik! Katsotaan, pääsenkö tällä kertaa esteiden yli vai lykkäänkö hevosen ohjat Wilkulle ;)


3 kommenttia

  1. Mihin meette hyppään noita maastoesteitä?:)

    VastaaPoista
  2. Okei, jännää! kuinka usein siellä pääsee niitä menemään?:)

    VastaaPoista